ПФУ затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності

Факт хвороби працівника можна пітвердити Витягом з реєстру

ПФУ затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності

ПФУ затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності постановою правління від 02.05.2022 № 4-1 (далі — Постанова). Постанова проходить державну реєстрацію в Мін’юсті та набере чинності з дня, коли її офіційно опублікують.

На вебпорталі ПФУ вже з’явилася технічна можливість отримати витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі — Витяг з ЕРЛН). Витяг з ЕРЛН підтвердить факт тимчасової непрацездатності застрахованої особи.

Як працювати з е-лікарняними: алгоритм для кадровика

ПФУ затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності

Нагадаємо, що загальні принципи роботи електронного реєстру листків непрацездатності (далі — Реєстр) встановлює постанова КМУ «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього» від 17.04.2019 № 328 (далі — Постанова № 328). Постанова № 328 затвердила Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього (далі — Порядок № 328).

Реєстр формує та веде ПФУ, який є володільцем інформації, що міститься в ньому (п. 4 Порядку № 328).

ПФУ затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності

Інформацію з Реєстру, що містить відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності, надають тільки особі, якої зазначені відомості стосуються, її страхувальнику — за період перебування особи у трудових відносинах із ним. Інформацію надають через електронні кабінети застрахованої особи та страхувальника на порталі послуг ПФУ (п. 15 Порядку № 328).

ПФУ затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності

Відомості з Реєстру формуються тільки за допомогою програмних засобів його ведення з обов’язковим присвоєнням індексного номера, фіксацією дати і часу їх формування у вигляді витягу (п. 18 Порядку № 328).

ПФУ затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності

Якщо працівнику сформували е-лікарняний, підставою для оплати тимчасової непрацездатності як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, є електронний листок непрацездатності. Отримувати завірену копію е-лікарняного працівнику-суміснику не потрібно. Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, із якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ (п. 2 розд. ІІ Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234).

Якщо в електронних кабінетах страхувальників листки непрацездатності, сформовані програмними засобами Реєстру не відображаються, застрахована особа має можливість підтвердити факт своєї тимчасової непрацездатності витягом з Реєстру, виданого територіальними органами ПФУ в паперовій формі для кожного роботодавця окремо (Лист ФСС від 27.07.2021 № 03/С-619з-798).

Працівники також можуть отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності безпосередньо від ФСС під час воєнного стану. Якщо роботодавець не зміг опрацювати лікарняний та подати заяву-розрахунок через бойові дії у місцевості, де він знаходиться, працівник може самостійно звернутися за допомогою. Для того щоб ФСС призначив матеріальне забезпечення, застрахована особа повинна мати при собі паперовий листок непрацездатності або витяг з Реєстру.

Олена Петровська

,
експерт Експертус: Кадри

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
6190

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
479718

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
45362

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
76359

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді