Допомога на поховання 2023

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Кадровик переживає з працівниками безліч подій з їхнього життя. Якщо працівник звернувся за допомогою на поховання члена сім’ї або навпаки родичі працівника прийшли з сумною звісткою, будьте готові оформити допомогу та роз’яснити особливості відшкодування витрат на поховання.

Через зміни редакції Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV з 1 січня 2023 року змінюються правила призначення страхових виплат за цим законом (далі — Закон № 1105).

 

Матеріальна допомога на поховання виплачується роботодавцем за кошти соцстраху.

Відповідно до статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) допомогу на поховання в Україні надають у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні.

До членів сім’ї, які перебували на утриманні працівника (застрахованої особи), належать:

  • дружина (чоловік);
  • діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони отримали інвалідність до 18 років (брати, сестри та онуки — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студенти та учні середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;
  • батько, матір;
  • дід та баба за прямою лінією спорідненості.

Важливо! Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування, тобто одержували заробітну плату, пенсію тощо (ч. 2 ст. 27 Закону № 1105).

 

Кому виплачується допомога на поховання

Допомога надається застрахованій особі, члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які поховали померлого. Зважайте, при цьому враховують не статус особи, яка звернулася за отриманням допомоги на поховання у 2023 році, а статус особи, яка померла.

Якщо працівник звернувся по допомогу на поховання у зв’язку зі смертю члена сім’ї, що перебував на його утриманні, перевірте, чи наявні підстави призначити допомогу.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА
 
Працівник має право отримати допомогу на поховання:
  • дружини / чоловіка;
  • дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а здобувачів професійної / професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти серед осіб, зазначених у цьому пункті, які навчалися за денною формою здобуття освіти, — до 23 років;
  • батька, матері;
  • діда, баби за прямою лінією спорідненості.
Підстава — частина перша статті 20 Закону № 1105.
 


СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ 2023

Розмір грошової допомоги на поховання

Розмір такої допомоги визначає правління Фонду соцстраху. Стаття 28 Закону № 1105 встановлює, що розмір допомоги не може бути меншим від розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом.

При цьому з 2017 року розмір допомоги на поховання не змінювався і в 2023 році становить 4100 грн (постанова правління ФСС від 08.02.2017 № 17).

Як оформити допомогу на поховання у 2023 році

Допомогу на поховання виплачують за основним місцем роботи померлого працівника (ч. 1 ст. 30 Закону № 1105).

Радимо скористатися алгоритмом:

  1. Отримайте заяву й документи для призначення допомоги
  2. Перевірте, чи не порушені строки для звернення по допомогу (звернення за її призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї (ч. 5 ст. 24 Закону № 1105).
  3. Оформте рішення про призначення допомоги на поховання.
  4. Передайте рішення до бухгалтерії.
  5. Виплатіть допомогу заявнику.

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Допомога на поховання: документи

Перелік документів залежить від виду допомоги.

Перелік документів для призначення допомоги на поховання

image19

РОЗГОРНУТИ ПОВНІСТЮ

Заява про призначення допомоги на поховання застрахованої особи



СКАЧАТИ

Заява про призначення допомоги на поховання члена сім’ї застрахованої особи



СКАЧАТИ

Допомога на поховання працівника від підприємства

Додаткова допомога на поховання за рахунок роботодавця може встановлюватися умовами колективного договору.

Нагадаємо, що колдоговір може передбачати додаткові, порівняно із законодавством і угодами, гарантії та соціально-побутові пільги (ст. 13 КЗпП, ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII). Матеріальна допомога на поховання за кошти роботодавця також є додатковою гарантією.

Допомога на поховання пенсіонера 2023

Як надається допомога на поховання пенсіонера та які документи для цього потрібні роз'яснили в Пенсійному фонді.

Розмір допомоги на поховання пенсіонера

У разі смерті пенсіонера допомога виплачується тим особам, які здійснили поховання. Розмір допомоги дорівнює розміру двомісячної пенсії померлого. У випадку смерті «військового» пенсіонера виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Увага! Допомогу на поховання пенсіонера не виплатять, якщо воно було здійснено за рахунок держави.

 



ЕЛЕКТРОННІ ЛІКАРНЯНІ 2023

Як отримати допомогу на поховання пенсіонера

Для отримання такої допомоги слід звернутися до діючого сервісного центру ПФУ.

При зверненні необхідно подати такі документи:

  • документ що посвідчує особу заявника;
  • заяву про виплату допомоги на поховання;
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера.

КАДРОВІ ЗВІТИ

Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі зазначених довідок, заявнику необхідно надати свідоцтво про смерть або інший документ, легалізований відповідно до законодавства.

Пенсійний фонд просить звертатися за виплатою допомоги на поховання у разі  відсутності загрози життю та здоров'ю  заявника та наголошує, що строк звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді